KATTERNA

Selkirk rex

Eventuellt en hona på gång

Info kommer

Kloe

SE*Farm Moggies Kloe

Född: 2020-08-20

Kurilean Bobtail långhår

Rasen Selkirk rex

Selkirk Rex är en relativt ovanlig kattras (rexkatt) som är godkänd i både korthårig och långhårig variant. Dess speciella kännetecken är en lockig, så kallad rexad, päls. I övrigt påminner Selkirk Rex om Perserkatten eller Brittiskt korthår. Båda dessa kattraser används också inom aveln på Selkirk Rex. 

Huvudet är rundat med en framträdande käke, öronen är små och sitter brett isär. Svansen är tämligen kort med rundad tipp.

Historia

1987 hittades en lockig huskatt som inte liknade någon etablerad ras i USA. Honan omhändertogs & man kontaktade perseruppfödaren Jeri Newman då man kände till hennes stora genetikintresse. Jeri tog hand om katten & döpte henne till Miss DePesto of NoFace, kallad "Pest". Honan parades med en av Jeris hanar, en Perser. I kullen föddes några släthår & några lockiga ungar - av det kunde man dra slutsatsen att Pest bar på ett dominant anlag för lockighet. Detta i sig var en sensation då det kunde konstateras att man snubblat över en helt ny pälsmutation. Miss DePesto har lagt grunden till aveln på Selkirk Rex & alla Selkirks är besläktade med henne. Första kattförbund att fullt godkänna rasen var TICA 1994. Idag är rasen godkänd inom de flesta förbund, just nu pågår arbetet för ett fullt godkännande i FIFe (där rasen just nu är preliminärt godkänd sedan 1 januari 2015).

Uppfödning

Att föda upp Selkirk Rex skiljer sig inte från andra kattraser. Det är dock viktigt, som alltid, att uppfödaren (ägaren till honkatten) noggrant läser de regler som gäller i det förbund där uppfödaren är medlem, för att kunna registrera avkomman som Selkirk Rex. Beroende på om katterna har enkel eller dubbel uppsättning av Selkirk Rex-genen som orsakar lockighet kan uppfödare få rakpälsade avkommor efter heterozygot lockiga föräldrar, ibland kallade "Selkirk Straight" (se nedan). Om en av föräldrarna är homozygot lockig kan det bara bli lockiga avkommor efter denna.

Utparningar

Som uppfödare kan man göra så kallade "utparningar" (kontrollerade raskorsningar i syfte att bredda den genetiska basen), men exakt hur man går till väga för att få godkända avkommor är upp till varje förbund att bestämma. Generellt sett är det idag enklare att föda upp Selkirk Rex i förbund som WCF och TICA till exempel, om man planerar att göra utparningar. Vanliga kattraser som används för utparningar är Brittiskt korthår, Perser och Exotic.

Rakhåriga Selkirk Rex - "Selkirk Straight"

Selkirk Straight kallas de rakhåriga katter som förekommer bland Selkirk Rex - de registreras dock som rakhåriga (också kallade "släthår") Selkirk Rex. De rakhåriga Selkirkarna får inte ställas ut, men de går att använda i avelssammanhang. Då får de inte paras med rakhåriga Selkirks, de måste paras med en lockig partner.

Selkirk Rex & Sverige

Rasen har funnits i Sverige sedan 2004 då de första exemplaren importerades från Australien av kattuppfödaren Renée Strand (S*Ayur-kittens). Honan Pemberne Love At First Sight och hanen Jengari Lakota White Cloud, båda långhår. Detta var även de första rasexemplaren i Skandinavien. Sedan dess har fler det tillkommit fler uppfödare och idag finns det en handfull aktiva uppfödare i Sverige och Norden.

Länk till rasklubben Nordic Selkirk rex

Rasen Kurilean bobtail

Kurilean bobtail är lika social med människor som med andra djur. Det gör att dessa avslappnade, lekfulla katter finner sig väl till rätta i alla hemmiljöer och utvecklar starka band till sina familjer. 

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pom-pom liknande svans och sägs se ut som "en katt framifrån men som en kanin bakifrån". Den förekommer både som semilånghår och korthår. 

Historia och ursprung

Man vet inte hur gammal rasen är. Kurilean bobtail lär ha uppkommit naturligt som ras på de isolerade vulkaniska Kuril öarna som är belägna mellan Japan och Ryssland. Under 1950-talet togs katter med till fastlandet och där blev de snabbt populära.

Rasen finns fortfarande vild på Kuril öarna och lever i familje grupper. Det är en riktigt duktig jägare och fiskare som är härdig och stark, det är tuffa vintrar på Kuril öarna.

1990 visades den första kurilean bobtail på en kattutställning och många trodde att dessa ryska katter egentligen var en variant av japansk bobtail - och den genetiska bakgrunden är ännu inte klarlagd. Avelsprogrammet med kurilean bobtail startades 1992 av några ryska uppfödare.

Päls

Pälsen är silkig med tunn underull.

En kurilean bobtail långhår ska helst ha kindskägg, krage och "knäbyxor" och öronen ska vara tofsförsedda. Den finns som semi-långhår och korthårig.

Storlek och utseende

Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp. De muskulösa benen är medelhöga - bakbenen är längre än frambenen - med ovala tassar. Påminner om en liten lokatt när man ser den röra sig. Rasen växer sakta. 

Huvudet har höga och tydliga kindben och en bred rak nos. Öronen är vida vid basen, medelstora och framåtlutande med lätt rundade spetsar. Ögonen, som är placerade brett isär, är något snett placerade och är rundade.

Svansen ska vara kort, gärna 3-8 cm och som en liten pom-pom.

Temperament

En mycket snäll och anpassningsbar katt ras som går bra ihop med andra katter, hundar, andra husdjur och barn. Dock är det inte att rekommendera att ha smådjur så som möss, hamster osv när man har Kurilean.

Rasen har en lättskött päls som trots det behöver en ordentlig genom kamning en gång i veckan för att få bort lös päls och ta bort eventuella tovor.

Uppfödning

Det är en frisk ras som vi måste ta hand om och se till att den fortsätter vara frisk. Hälso tester och noga val av partner är viktigt så det fortsätter födas friska kattungar

Kurilean bobtail & Sverige

Kurilean är en liten ras i Sverige med ett fåtal uppfödare. Finns ingen rasklubb.